Aina ilmainen toimitus ja palautus!

Ostoskori

Tietoa jalometalleista ja muista korumetalleista

Jalometallien pitoisuudet - Luxbox.fi

JALOMETALLIT

Jalometalleihin kuuluu seuraavat metallit
- kulta
- hopea
- platina
- palladium

KELTAKULTA

Yleisin Suomessa myyty kulta on pitoisuudeltaan 14 karaattia. Sen leima on 585 ja se tarkoittaa, että tuotteen kultapitoisuus on vähintään 58,5% (585/1000) kokonaispainosta. Seuraavaksi yleisin kultapitoisuus on 18 karaattia, jonka pitoisuus on 750/1000. Suomessa pienin sallittu kullan pitoisuus on 9k eli 333/1000. Jalometallit ovat puhtaina käytettyinä yleensä liian pehmeitä, joten niitä seostetaan muilla metalleilla. Suomessa myytävä kulta on yleensä sävytetty hieman punertavammaksi kuin esimerkiksi keski- ja etelä-euroopassa. Seosaineina käytetään hopeaa, kuparia ja valkokullassa myös palladiumia. Seosaineiden suhteita muuttamalla kullan sävyä voidaan vaihdella vihertävästä keltaisesta punertavaan. Luxbox.fi myy ainoastaan 14k (585) ja 18k (750) pitoisia kultakoruja.

VALKOKULTA

Valkokultaa ei löydy luonnosta, vaan sen väri on saatu lisäämällä kultaan nikkeli- tai palladiumpitoista seosainetta. Valkokultatuotteissa ole kulta on aivan samaa kultaa kuin keltakultatuotteissa, esim. 14 karaatin (585) tuotteessa on 58,5% puhdasta kultaa. Nikkelivalkokultaiset esineet yleensä rodinoidaan päältä värin parantamiseksi ja nikkelin liukenemisen estämiseksi. Nikkelidirektiivi rajoittaa nykyisin nikkelin käyttöä mm. koruissa. Luxbox.fi myymät valkokultaiset korut ovat joko kokonaan nikkelittömiä tai täyttävät EU-nikkelidirektiivin. Kaikkien nikkeliä sisältävät valkokultatuotteiden kohdalla on mainittu - Täyttää EU-nikkelidirektiivin. Jos mitään mainintaa valkokultatuotteiden kohdalla ei ole, niin tuote on nikkelitön.

HOPEA

Yleisin nykyisin myytävä hopea on pitoisuudeltaan 92,5%, eli leimana on 925. Pitoisuudesta käytetään myös nimitystä sterling-hopea. Vanhemmat hopeatuotteet ja ruokailuvälineet ovat usein pitoisuudeltaan 830 tai 813.  Myös muita pitoisuuksia on käytössä mm. 916 ja 900. Hopeassa käytetään seosaineena kuparia. Luxboxissa myytävissä hopeakoruissa ja aterimissa ei ole ollenkaan nikkeliä. Yleisimmin hopeaesineet pinnoitetaan puhtaalla hopealla, nykyään useasti myös tummumattomalla rodium pinnoittella, jolloin pinta näyttää hieman tummemmalta ja enemmän valkokullalta.

PLATINA

Platinan erottaa tumman harmaasta väristä ja painosta. Yleisin käytetty pitoisuus on 950 eli 95%. Platinakorut ovat melko harvinaisia. Korkean sulamispisteen takia niiden valmistus on myös tavallista vaikeampaa. Platina muistuttaa väriltään valkokultaa, mutta on käytössä tätä kestävämpää. Platina ei kaipaa pinnoitteita.

PALLADIUM

Uusi harmaa korumetalli on saanut leimausoikeudet vasta vähän aikaa sitten, ja niitä liikkuu markkinoilla vielä hyvin vähän. Palladium on keskihintainen metalli ja maksaa n.1/2 osan kullan hinnasta. Palladium on platinametalli, jota käytetään toistaiseksi melko vähän koruissa.

TITAANI

Titaani on kevyt, erittäin miellyttävä ja anti-allerginen metalli, joka soveltuu kaikille. Titaani ei kylmällä ilmallakaan kylmety samalla lailla kuin esim. teräs. Titaanista valmistetaan lähinnä kelloja, sormuksia ja korvakoruja.

TUNGSTEN

Wolframi eli kutsumanimeltään Tungsten (ruotsista sana tung sten = raskas kivi) on hyvin kulutusta kestävää naarmuuntumatonta metallia. Tungstenista valmistetaan lähinnä sormuksia.

KERAAMINEN

Ceramic eli keraaminen metalli on naarmuuntumatonta ja miellyttävää materiaalia. Ceramic voi olla lähes minkä väristä vain, mutta yleisimmin se on mustaa tai valkoista.

DUPLEE

Duplee on normaalisti messinkiä, joka on pinnoitettu joko 14k, 18k tai 22k kullalla ja siten näyttää aivan kullalta. Duplee koruissa kultauksen kuluessa alta tulee näkyviin lähes samanväristä metallia. Duplee korujen pinnoitteissa on suuria eroja sen paksuudessa ja siten kestävyydessä. Luxbox.fi myymät duplee korut tai hopeakorut, jotka on kullattu on normaalisti päällystetty 10 mikroonin vahvuisella pinnoitteella, joka kestää normaalikäytössä useita vuosia.